De ouderenconsulent: Advies en ondersteuning voor Haagse ouderen


De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.
Het is fijn om in uw vertrouwde omgeving te kunnen blijven en de dagelijkse dingen zo veel mogelijk zelf te kunnen blijven doen. De ouderenconsulenten van Mooi welzijn, Voor welzijn en Zebra welzijn staan klaar om u hierbij te ondersteunen.

Sommige dingen worden lastiger op hogere leeftijd. Wat vroeger vanzelfsprekend was, gaat nu soms niet zo makkelijk meer. Het huis schoonhouden, de post afhandelen, leuke dingen blijven doen; het zijn allemaal zaken die moeilijk kunnen worden als uw gezondheid achteruitgaat. Maar met de juiste hulp en zorg is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Zo kunt u bijvoorbeeld hulp krijgen met de administratie of bij financiële problemen. Er zijn organisaties die verse maaltijden bezorgen, vrijwilligers die u kunnen helpen met de boodschappen, die klusjes voor u kunnen doen of met u mee kunnen gaan naar een doktersafspraak. De ouderenconsulent kan u aanmelden voor huishoudelijke hulp of aanpassingen in huis zodat u er langer veilig en comfortabel kunt blijven wonen. En ook bij emotionele zaken zoals rouwverwerking, kunt u ondersteuning krijgen. Daarnaast zijn er in het wijkcentrum veel leuke activiteiten en leerzame bijeenkomsten speciaal voor ouderen.

De beste oplossing

De ouderenconsulent is onafhankelijk en stelt uw wensen, behoeftes en belangen altijd voorop. Hij of zij weet precies welke hulp u kunt krijgen en hoe je dat aanpakt. Samen gaat u op zoek naar de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie. Deze ondersteuning is gratis en beschikbaar voor alle ouderen in Den Haag.
“Het begint met goed luisteren en alles op een rij zetten. Dan leg ik uit wat de verschillende opties zijn”, vertelt ouderenconsulent Els Beekhuis (Mooi welzijn). “Ik geef advies, maar de cliënt beslist altijd zelf. Als er eenmaal een keuze is gemaakt, gaan we aan de slag. Waar nodig, helpen mijn collega’s en ik ook met het regelwerk. Veel dingen moeten bijvoorbeeld digitaal aangevraagd worden, maar ouderen hebben vaak geen computer of smartphone.”

Farida Souhali (Mooi welzijn) werkt bij het Servicepunt XL in wijkcentrum Moerwijk. Ze merkt dat veel ouderen geen gebruikmaken van de voorzieningen die er zijn en daardoor niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. “Mensen weten vaak niet wat er allemaal kan en vinden het vaak ook moeilijk om te vragen om hulp,” legt Farida uit.

Ouderenconsulent Jamila Lakjaa (Voor welzijn) herkent dit. “Op tijd vragen om ondersteuning is echt belangrijk”, vertelt Jamila. “Een beetje hulp kan vaak veel voor iemand betekenen en het dagelijks leven een stuk makkelijker maken. Door op tijd actie te ondernemen, worden problemen niet onnodig erger en kan zwaardere zorg vaak worden voorkomen.”

Ook voor mantelzorgers

Ook uw eigen netwerk kan bij de ouderenconsulent terecht voor informatie, advies en ondersteuning. Voor uw partner, familie of anderen die voor u zorgen (mantelzorgers) is het prettig om een contactpersoon te hebben die weet wat de mogelijkheden zijn en de weg goed kent bij verschillende organisaties.

Thuis op bezoek

Ouderenconsulenten gaan regelmatig bij wijkbewoners thuis op bezoek om kennis te maken. Soms is dat op verzoek van uw huisarts, of iemand anders in uw omgeving die denkt dat u ondersteuning kunt gebruiken.
Als u graag een gesprek zou willen en niet zelf naar het wijkcentrum kunt komen, dan kunt u altijd vragen om een bezoek aan huis.

U kunt terecht bij de ouderenconsulent voor zaken als:

• Hulp met de administratie
• Hulp bij financiële problemen
• Het regelen van (thuis)zorg
• Maaltijd- en boodschappendiensten
• Vervoer (en begeleiding)
• Oplossingen om langer zelfstanding te kunnen wonen
• Het leggen van sociale contacten
• Activiteiten en voorzieningen in de wijk, zoals Haags Ontmoeten (www.haagsontmoeten.nl)
• Beschikbare ondersteuning voor mantelzorgers (zoals de mantelzorgwaardering en de gratis parkeervergunning)

“Een beetje hulp kan vaak veel voor iemand betekenen en het dagelijks leven een stuk makkelijker maken.”


Contact met de ouderenconsulent in uw wijk

Wilt u eens praten met één van de ouderenconsulenten van Mooi welzijn, Voor welzijn of Zebra welzijn? Neem contact op met het dichtstbijzijnde buurt- of wijkcentrum om een afspraak te maken.
www.xtralocaties.nl/wijkcentra

Het hele artikel in pdf?

Download hier het gehele artikel

Openingstijden Live Chat

Maandag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Dinsdag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 13.00 - 15.00 uur
Donderdag 13.00 - 15.00 uur


Chat voor jongeren klik hier